woensdag 11 oktober 2017

Gewijde grond op de Hondsrug

We waren in het weekend van 6, 7 en 8 oktober 2017 in Schoonoord (20 km van Emmen. Daar waren we te gast op het terrein van Rijmaran. Dat is bij het Slenerbos en het bleek daar een oud bewoond gebied te zijn. Op zaterdagmorgen lied ik de honden uit en ging het bos in. Op een gegeven moment doemde daar een hunebed op. Dat is best wel een ervaring als je daar in alle stilte in de ochtendnevel in oog komt te staan met zo'n oud monument. De hunebedden in Drenthe werden zo'n 5000 jaar geleden bebouwd en zijn de oudste monumenten in Nederland. In Drenthe staan er maar liefst 52 stuks. Binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Ze zijn gebouwd door het Trechterbekervolk, van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. De meeste hunebedden staan in het Hondsruggebied. Genoemde hunebed bleek nr. D49 te zijn en is ook bekend onder de naam: De Papeloze kerk. 

We waren daar niet voor de monumenten maar voor de jachthondentraining van mijn trainingsgroepje en de overige groepjes. Bij elkaar 24 mensen en 18 honden. 24 mensen die dol op hun hond zijn en er zin in hebben een fijn weekend te vieren met ontspanning en humor en ook met leuke jachtoefeningen. Het is dan dolle pret als er na het eten een quiz word gedaan in de grote tent. Een quiz over de jacht en onze honden. Maar dan één met onverwachte wendingen en uitkomsten. Dan gaan er veel mensen aan het einde van de avond met zere lachspieren naar hun bed.

Overdag zijn we weer in het bos te vinden en zijn we weer even serieus met de jachtproeven bezig. Voor Jitte en mij bekend het een leuk weekend samen met fijne mensen en leuke activiteiten.

Ik had mijn gitaar meegenomen om, als daar hét moment voor was, de groep te laten zingen op bekende popliedjes. Maar op de eerste kennismaking op vrijdagavond ging er iets goed mis. Een haakje wat aan de riem van Floris zat ging in mijn vingertopje van de linkermiddelvinger en door de trekkracht trok het haakje er een scheur in. E.e.a. was een reden om naar het ziekenhuis te Emmen te gaan. Daar is het gehecht en kreeg ik een tetanuskuur (2 injecties en later thuis nog eens 2) 
 Lastig om zo gitaar te spelen.... 

Inmiddels een ventielslangetje om de haak gedaan.
 In de Papeloze kerk kan je best wel een dummy verstoppen...
 Floris! Naar rechts!
 De 'wachtkamer'
 Even kijken of we de proef kunnen volgen...
 Django met een 'verse' dummy!
 Soms lang wachten....maar dat kan ook met plezier!
 Gevonden....in de restanten van landbouwgrond uit het IJzerentijdperk.
 Héél voorzichtig het sneetje brood naar de baas brengen....
Een sneetje ongeschonden brengen is best heel knap! Dat lukte maar 3 honden (van de 18)
 Baasje tevreden!
Dat zijn de toeschouwers ook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten