vrijdag 25 juli 2014

Django getoetst

Op 19 april hebben we meegedaan aan de Jachthondenproeven op de Crobsewaard in Haaften. Van Piet van Iperen kreeg ik de uitnodiging op de proeven met Django te acteren. Ik heb lang getwijfeld of ik met Django in zijn 8e levensjaar dit niveau weer wil aangaan. Maar goed, toch weer ingeschreven en gaan trainen. Ik had al een tijd niet meer met een vos geoefend en ben daarom naar Matty de Putter in Zeeland gegaan om een vos op te halen en Django weer kennis te laten maken met dit roofwild. In Zeeland lukte het niet en toen ik later thuis ging oefenen ontdekte ik het 'knopje' bij Django waardoor het wel ging.
Piet en zijn mensen hadden de proeven niet bepaald eenvoudig gemaakt en alle deelnemers waren er over eens dat het een 'zware' MAP was. Django had één apport gemist en op twee proeven had hij de volgorde van wild binnenbrengen niet aangehouden. Foutje van de voorjager....Toch had hij over het geheel het prima gedaan en werd 7e van de 60 honden. Menig baasje met hoge verwachtingen van zijn hond ging met schaamrood op de kaken huiswaarts.
Op één proef was ik wel heel erg trots op Django. Dat was de proef 'ganzenjacht'. Tijdens het wachten bij de proef (die geheel uit het zicht was van de wachtenden) hoorde ik veel commando's en gefluit van de voorjagers tijdens de proef. Uiteindelijk was ik aan de beurt. Waar ging het om? Twee ganzen lagen op 150 meter op het zand langs de rivier en dus uit het zicht. De richting werd door de keurmeester aangegeven. Ze lagen zo'n 20 gr. uit elkaar. Langs de richting van 1 gans was op zo'n 50 m een jachthutje gemaakt van camouflagenet waarachter twee jagers zaten en een hond. Daar werd eerst geschoten op een eend geworpen. Daarna werd de eend opgehaald door de hond en naar de jagers gebracht. Daarna kon ik Django inzetten. Ik gaf hem de richting en het commando: "Vooruit". Hij hield precies de richting aan en bleef lopen tot het strandje bij de rivier. En kwam terug met de gans. O, zij de keurmeester: "Dat kan hij wel!" Nu de richting aangegeven langs het jachthutje. Ook nu weer ging hij onverstoorbaar de goede richting op, keek nog even naar het jachthutje en vervolgde zijn weg. En kwam weer terug met een gans. De keurmeester was perplex en zei: "Hij heeft maar twee commando's gehad". En, o ja, de vos heeft hij binnengebracht! Met heel wat commando's meer.....
De prestaties van Django op deze proeven waren i.i.g. voor mij aanleiding om dit jaar weer in te schrijven voor de MAP's.

Na hard werken is het goed rusten..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten