maandag 17 maart 2014

Aanlegproef te Exel op 15 maart 2014

Voor Jitte en ik was het de 2e keer om bij de familie Klokman op bezoek te gaan. De eerste keer was de aanlegproef voor Django zo'n 6 jaar geleden. Het hele gebeuren was rond de bossen en velden om de boerderij georganiseerd. Om 09:00 uur was het verzamelen en melden zodat we een half uur later de proeven konden gaan. Nog even snel een kop koffie genomen en met bekenden een praatje gemaakt. Floris was nummer 1 en kon daardoor gelijk op proef 1 beginnen. Dat was in het bos via een sleepspoor een eend vinden en daarna via verwaaiing een konijn. Daarna op naar een bos om via een zweetspoor van een hert (bloeddruppels) bij een hertenvel te komen. Voor mij en Floris onbekend werk maar ik had vertrouwen in zijn neus. Binnen 5 minuten was hij bij het hertenvel en eigenlijk, begreep ik later, had dat wat rustiger gemogen. Daarna hadden we het veldwerk. Dat vind ik altijd mooi om te zien. Je hebt dan goed overzicht wat de hond doet. Het eerste gedeelte was verwaaiing van levend wild. Deze geur kende Floris niet en daardoor reageerde hij ook was voorzichtig. Bij de tweede verwaaiing ging het al iets beter. Daarna een verwaaiing van een eend. Dat was bekent en hij bracht de eend netjes bij me. Dit alles leverde een 'uitmuntend' op.
Daarna konden we naar keurmeester Wout Arxhoek, een zeer ervaren man die met zijn jonge Heidewachtel naar Exel was afgereisd. Arxhoek was best enthousiast over Floris en dat is weer hoopvol voor de toekomst. In totaal had hij 7 nestjes te beoordelen. Jammer was dat van het nestje van Vrommes en Django, Floris de enige aanwezige nakomeling was.
Ook het oogonderzoek door een oogarts was prima in orde. Nu hadden we enkel nog de schotproef te doen. Over de uitslag was voor ons al geen twijfel, gezien Floris dat al vele keren had ervaren. Na de prijsuitreiking gingen we met een tevreden gevoel weer naar huis terug. Over een week naar BelgiĆ« voor de tweede aanlegproef.
Even tussendoor genieten van de rust en het weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten